Multi-tenant internetoplossingen
Omdat elke verdieping een andere ‘bewoner’ kreeg ontwierpen we een netwerk waarbij elke ondernemer/huurder zijn deel van de beschikbare bandbreedte zou krijgen. In verband met de AVG zorgden we voor een strikte scheiding tussen deze netwerken.
Flexibel wifinetwerk
Met behulp van bekabeling verdeelden we het internet en wifi over alle verdiepingen. In de ontwerpfase gingen we er nog vanuit dat we het internet via een glasvezelverbinding binnen konden halen. Vanzelfsprekend hielden we rekening met de bouwaard van het gebouw: de zware torenmuren en -vloeren zouden weleens pittige obstakels voor het wifisignaal kunnen vormen.
Denken in oplossingen als glasvezel geen optie is
Een internetverbinding via glasvezel bleek uiteindelijk veel te kostbaar. Het betekende enorm lang wachten op een aansluiting en torenhoge kosten, aangezien de glasvezel door dijken en sloten geboord zou moeten worden. Glasvezel was geen optie.
We vonden de oplossing in de vorm van een rechtstreekse straalverbinding vanaf de communicatietoren in Wormer. Zo konden we de Watertoren toch van een snelle, stabiele en breedbandige verbinding voorzien. De straalzender levert 400Mb/s voor de 11 bedrijven die in de Watertoren gevestigd zijn.
Een goed netwerk met tal van mogelijkheden
Er was behoefte aan slimme oplossingen voor telecommunicatie, intercomsysteem en toegangscontrole, beveiliging en de besturing van de lift. Nu we het netwerk geïmplementeerd hadden konden we al deze voorzieningen eraan ophangen én verzorgen.
Flexibel wifinetwerk
De plannen resulteerden uiteindelijk in een flexibel, maar robuust wifinetwerk dat niet wordt verstoord door allerlei andere signalen. Bij een wisseling van huurders is het netwerk eenvoudig aan te passen.
Toegangscontrole en liftsturing
In een bedrijfsverzamelgebouw lopen de hele dag mensen in- en uit. Dat vraagt om een goed systeem voor toegangscontrole. In dit project zou bij voorkeur een enkele sleutel toegang moeten verschaffen tot de gewenste verdieping(en). Het restaurant op de 10e verdieping vormde daarbij een extra uitdaging, de werk- en bezoektijden verschillen immers behoorlijk van die van de andere verdiepingen.
De toren mag ’s avonds niet toegankelijk zijn voor bezoekers, behalve als ze voor het restaurant komen. De oplossing hiervoor vonden we onder andere in de liftbesturing: als ’s avonds een medewerker van het restaurant de lift gebruikt, wordt de lift alleen voor de 10e verdieping vrijgegeven.
Vergelijkbare oplossingen werkten we ook uit voor de voordeur en de rolpoorten buiten. Bezoekers melden zich via de intercom aan de voor- of achterzijde van de toren en voor elk bedrijf geldt dat de intercom verbonden is met de telefoon. Een paar bedrijven in de Watertoren maken gebruik van een videotelefoon, daarop kunnen ze zien wie er voor de deur staat.
Telecommunicatie en VoIP
We adviseerden de huurders Cloud telefonie (VoIP, Voice over IP). Nu telefonie via ISDN geen optie meer is, is bellen via het internet een oplossing die stukken goedkoper, flexibel en toekomstbestendig is.
Camerabeveiliging
De Watertoren ligt in landelijk gebied en nogal afgelegen. Daarom installeerden we een camerasysteem om dag en nacht te kunnen bekijken wat er gebeurt. Het systeem slaat beelden alleen op als het beweging waarneemt. Met softwarematige begrenzing zorgen we ervoor dat er alleen beelden van relevante bewegingen worden gemaakt.
Betrek ons zo vroeg mogelijk bij plannen voor (her)bouw
We hebben de Watertoren kunnen bedienen met al onze expertises. Een goed en stevig netwerk biedt meer mogelijkheden dan menigeen van tevoren bedenkt. Betrek ons daarom zo vroeg mogelijk bij plannen voor bouw of renovatie, zo kom je niet voor verrassingen en onmogelijkheden te staan.
Bezoekadres
Watertoren Assendelft
Communicatieweg Oost 12
1566PK Assendelft
Bel voor advies of meer informatie met Piet Smit via 075 303 06 62 of stuur een e-mail naar psmit@agile-connected.nl.
Deze website is met veel plezier gemaakt door
Renee Vrijman Ontwerp- en adviesbureau & Tekstbureau Karen Brom