top of page

In 2017 kwamen we in contact met Cyril Stom van de Crealisatiecoöperatie. Hij was een van de initiatiefnemers die van kartonfabriek De Hoop een creatieve broedplaats maakten.

Hij vertelde enthousiast over de plannen. Die waren nog pril, maar kregen al snel vorm. De hal van 11.000m2 moest huisvesting gaan bieden aan 150-200 creatieve ondernemers. De units zouden de huurders zelf bouwen en een internetverbinding stond hoog op de verlanglijst.

AGILE_CONNECTED.png

MAAK

GEMEENSCHAP

DE HOOP

Zaandam | Multi-tenant
TOP

Een project als Maakgemeenschap De Hoop, het ombouwen van een enorme bedrijfshal naar een multi-tenant gebouw, brengt uitdagingen met zich mee

Internet voor 160 huurders aanleggen

 • Industrieterrein Achtersluispolder in Zaandam -waar De Hoop staat- bood alleen een zeer trage internetverbinding via ADSL. Daar zou zelfs een klein kantoor niet mee uit de voeten kunnen. Hoe losten we dat op?

 • Budget. De kosten moesten zo laag mogelijk gehouden worden.

 • Het isolatiemateriaal in de tussenwanden van de units vormde een belemmering voor een wifisignaal.

 

Natuurlijk, elke ondernemer een eigen bedrijfsnetwerk

 • Elke ondernemer moest gebruik kunnen maken van internet en afgeschermd worden van andere gebruikers in het gebouw.

 • Met 160 ondernemers in een gebouw zou het verloop wel eens groot kunnen worden. De toewijzing van een eigen netwerk aan een nieuwe ondernemer moest door de beheerders van Maakgemeenschap De Hoop zelf uitgevoerd kunnen worden. Dat vroeg om eenvoud in het gebruik.

 • Elke huurder diende een minimum bandbreedte te krijgen. Extra bandbreedte moest tegen meerkosten mogelijk zijn.

 • De groei van het netwerk moest meelopen met de groei van het aantal huurders om kasstromen beheersbaar te houden.

 • Wens voor de toekomst: gemeenschappelijk gebruik van grote machines, tegen betaling naar gebruik.

 

Toegangscontrole

 • Met dertien deuren, een groot aantal huurders, en met het oog op toekomstig verloop, was het belangrijk om de toegang goed te regelen. 

 

Agile Connected Internet Oplossingen

Netwerk

 • De internetverbinding komt tot stand via een straalverbinding van 100Mb/s totdat de glasvezelkabel met een snelheid van 500Mb/s is aangelegd.

 • Het netwerk in de centrale hal baseerden we op wifi, dat scheelde bekabeling naar alle units (en daarmee veel arbeid en kosten).

 • Aan de hand van een wifi-meting bepaalden we hoeveel Access Points er nodig waren en waar we ze moesten ophangen. Uit het aantal Access Points en de positie daarvan, bepaalden we hoeveel netwerkknooppunten (switches) er nodig waren.

 • In de centrale hal zorgden we voor een centraal authorisatiesysteem (Radius). Daarmee kunnen gebruikers overal in de hal inloggen op een wifi-antenne en is hij automatisch verbonden met zijn eigen netwerk (dynamisch VLAN).

 • In het autorisatiesysteem kunnen beheerders mutaties in huurders aanpassen. Zij hoeven niets te doen aan de configuratie van het netwerk. Zo blijft de robuustheid van het netwerkontwerp behouden.

 

Toegangscontrole

We adviseerden Maakgemeenschap De Hoop om te kiezen voor een elektronisch toegangscontrolesysteem.

Het gebouw heeft veel deuren en is rondom toegankelijk. Als je dat met mechanische cilinders en sleutels oplost, ontstaat er een bijna onbeheersbare situatie. Een sleutelplan is immers volledig afhankelijk is van de discipline van de gebruikers (en dat is wachten op problemen).

Hier gebruikten we de toegangssystemen van het Duitse TCS, er gaat immers weinig boven ‘Deutschen gründlichkeit’.  Nu weten ze bij De Hoop precies wie er komt en gaat. Bovendien zijn mutaties in huurders eenvoudig door de beheerder aan te passen. 

 

Maakgemeenschap De Hoop, een bedrijfsverzamelgebouw

met prima internetvoorzieningen

De Crealisatiecoöperatie betrok ons in een vroeg stadium bij de plannen.  Dat scheelde een hoop gedoe, onnodige kosten en veel onaangename verrassingen. 

Bezoekadres 

Watertoren Assendelft

Communicatieweg Oost 12

1566PK Assendelft

 

Bel  voor advies of meer informatie met Piet Smit via 075 303 06 62 of stuur een e-mail naar psmit@agile-connected.nl.

Bedankt voor je bericht, we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Deze website is met veel plezier gemaakt door

Renee Vrijman Ontwerp- en adviesbureau & Tekstbureau Karen Brom

AGILE 

CONTACT

contact
bottom of page